...

507 nolu tebliğ, Türkiye’de kullanılan fiskal çözümlerle ilgili yeni regülasyonlar getiren bir düzenlemedir.

507 nolu tebliğ, yeni bir Android POS (Nokta Satış Terminali) sistemi önermektedir. Bu sistem ve geleneksel yazarkasa (GMU: Güvenli Mali Uygulama) arasındaki temel farklar aşağıda sıralanmıştır:

Fonksiyonellik:

Android POS, genellikle daha gelişmiş fonksiyonlara sahiptir ve çeşitli uygulamaları destekleyebilirken, yazarkasalar genellikle sadece fiskal işlevleri gerçekleştirebilir.

Maliyet ve Sorumluluk:

507 nolu tebliğe göre Android POS kullanımı, işletmenin ekstra bir maliyet ve sorumluluğu olmadan gerçekleştirilebilir. Bu, tebliğin işletmelere mali açıdan avantaj sağlamayı amaçladığını göstermektedir

Kullanım Esnekliği:

Android POS sistemleri, yazarkasalardan daha esnek olabilir. Android POS, basit usül ve muafiyet gibi farklı ticari işlemler için kullanılabilecekken, geleneksel yazarkasalar bu konuda daha sınırlıdır.

Bu karşılaştırma, Android POS sistemlerinin, geleneksel yazarkasalara göre daha geniş bir işlevsellik sunarak, işletmeler için daha esnek ve maliyet-etkin bir çözüm olabileceğini göstermektedir.

Bu nedenle, işletmelerin ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre en uygun seçeneği değerlendirmeleri önemlidir.

Tampos hızlı satış programı 507 nolu tebliği ile tam entegre çalışmaktadır.

Yazarkasa

Android Pos 507

Satış esnasında yetkili imzalı izin yazısı şart İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) üzerinden yetkili kişinin yapacağı online başvuru yeterli
Cihaz açılışı için yerinde servis kartı ile kurulum şart Uzaktan kurulum yapılabilir.
İşletme cihazın ruhsatını muhafaza etmek zorunda. İşletmenin kasada yapacağı her revizyon yetkili servis tarafından ruhsata işlenmesi gerekmektedir. Ruhsat kabolur ise 400 TL yeniden çıkartma zorunluluğu ve ücreti var Cihazalara ait bir ruhsat yok. İşletmenin ekstra bir maliyet ve sorumluluğu yok.
Sadece yazarkasapos fonksiyonu ile çalışabilir. Aynı cihaz basit usül ve muafiyet kapsanmındaki mükellef için pos, yazarkasa mükellefi için VUK 507 Android pos olarak çalışabilir.
Satış yaptığı mali verileri cihazın donanımına bulunma zorunluluğı olan EKÜ’ye kayıt etme zorunluluğu var. Kullanım yoğunluğuna göre bu 1-2 sene içerisinde dolabiliyor ve 60 USD’lik maliyetler ile satılıyor. Her mali kayıt dijital olarak kayıt ediliyor. Cihaz mali veri taşımıyor
Cihazın üstünde 10-15 yıllık bir mali hafıza var. Firma ünvan değişiklerinde maliyeti işletme tarafından karşılanarak değiştirilmesi gerekiyor. Cihazın üstünde mali hafıza yok. Firma değişimlerinde herhangi bir donanım veya operasyon maliyeti yok
Üzerinde mali veri tuttuğu için şirketin demirbaşı ve kaybolmaması gerekiyor. Kaybolması durumunda mahkeme başvurusu ve Gazeteye ilan verilmesi gibi bürokratik gereklilikleri bulunmakta. Cihazın kaybolması sadece demirbaş olarak kaybı olarak değerlendirilir. Ayrı bir bürokrasi gerekliliği bulunmuyor. Kaybolması durumunda sadece üstündeki uygulamaların kapanması için tedarikçi firmaya haber verilmesi yeterlidir.
Mali açılış sonrası değeri çok düşüyor. Mali açılış sonrası değeri değişmiyor.
Wifi bağlantısına müsade edilmiyor. Mağaza dışında kullanılması durumunda hat kullanım zorunluluğu var. Wifi kullanımına müsade ediliyor. Mağaza içinde veya dışında hat kullanma zorunluğu yok. Herhangi bir cep telefonunun interneti ile de yetkili haberleşmesini yapabiliyor.
Bluetooth bağlantısına müsade edilmiyor Bluetooth ile her türlü 3.parti cihaz ile bağlantısı yapılabiliyor ve veri alış-verişi sağlayabiliyor.
Cihazları mühürlü kullanma zorunluluğu var. Cihazda mühür kullanımı yok.
Cihazları 3.parti bir printer ile bağlamak istediğinizde ayrıca ücret talep edilmesi. Cihazları harici bir cihaz ile bağlamanız ek ücrete tabi değil.
Cihazlarda yerinde servis kartı hariç hiçbir şekilde müdahele yapılamıyor. Cihazlara yetkili firmanın uzaktan erişim merkezi ile uzak masaüstü bağlantı yapılabiliyor. Uygulama yüklenebiliyor. Uygulama aç-kapa yapılabiliyor olması. Haritada belirlenmiş alanlar kapsamında çalışması sağlanabiliyor.
İşletmeye mevcut cihazının yerine muadil cihaz verilemiyor. Ürün arızalı olması veya kullanılamaz hale mali kayıtları oluşturabileceği başka bir cihaz yerine koyamamakta. İşletmenin kayıtları yazılımsal olarak sağlandığı için kullandığı cihaz yerine muadil cihaz koyabilmekte. İşletme arızalı ürün servisten gelinceye kadar gelir kaybı ve operasyonel zorluk yaşamaması gibi avantajlar yaratmakta.
Cihazlar linux tabanlı. Üzerine uygulama geliştirmek ve yüklemek için tedarikçi firmaların astronomik proje ücretleri talebi olmakta.  Yazılımı geliştirme ve projeyi bitirme süresi, maliyet, süre dezavantajı yaratmakta. Cihazlar android tabanlı. Kurumlar kendi kullanım alanları ile ilgili her türlü anadroid uygulamayı cihaz üzerinde kullanabilmekteler. Kendileri android uygulama geliştirmek isterse çok ekonomik ve hızlı bir şekilde bunu gelişirip cihaz üzerinde çalışır hale getirilebiliyor. Yazarkasaya göre 4-5 kat daha hızlı ve daha uygun maliyetlerde geliştirme süreci tamamlanıyor.
Cihazlara gıda sektörü hariç kablosuz entegrasyon izni bulunmamakta. Perakende de harici yapılar ile sadece kablolu yöntemle gmp3 protokolü ile çalışmasına müsade edilmekta. 1 cihaz için yıllık entegrasyon ücreti 2000 TL. Cihazlar harici her türlü 3.parti yazılım ile kablosuz bağlantı ile ip rest tipi haberleşebiliyor. Ayrıca kurumlar kendi android satış uygulamalarını apk formatında cihazların üzerinde de çalıştırabiliyorlar. GMU bedeli cihaz entegrasyonu, satış portali, harici bağlantı imkanı  ve sınırsız e-belge üretimi ile sadece 1200 TL.
Cihazlarda yapılan satışlara bilgisayar veya cep telefonu ortamında cihaz başına yıllık 900 TL ekstra ücret ödeyerek kısmi olarak erişim sağlanabiliyor. Cihazlarda yapılan her türlü satışa GMU ile beraber ücretsiz olarak gelişmiş bir portal aracılığı ile her türlü raporlama ve detay görülecek şekilde ulaşılabiliyor.
Cihazların pilleri ve şarj olma adaptörleri ve kabloları ürüne özel. Her yerden temin edilemiyor. Cihazlar micro-usb veya type-c uca sahip herhangi bir kablo ile şarj edilebiliyor. Yedek pil şarjı için powerbank’ler bile kullanılabiliyor.
Cihazlar güvenli odalarda açılmak zorunda. Level 2-3 tipi arızalar için mutlaka cihazlar güvenli odalara gelmek zorunda kalıyor. Cihazlara herhangi yetkili bir onarım merkezinde veya duruma göre uzaktan müdahele edilebilmesi avantajı.
Cihazın resmi onayları çok zor bu sebeple model ve çeşit sınırlı. Sektörlerin kullanım ihtiyaçları ile doğru orantılı donanımdan farklı beklentilerine cevap veremiyor.Her markanın 1 veya 2 modelden fazla çözümü bulunmuyor. Donanım çeşitliliğin zenginliği ile her sektöre özel donanım çözümü sunulmakta. ( Printerlı/ Printersız, Pilli/Pilsiz, Barkodlu/Barkodsuz, Mobil, Masaüstü Kablolu, Kiosk gibi )
Tuşlu cihazlar çevresel faktörlere açık. Kullanım esnasında sıvı teması gibi riskli durumlarda yalıtımda sıkıntı yaratıyor. Cihazların bütünsel tasarımı ile dış faktörlerden korunan bir yapıda çalışmakta.
Yazarkasalarda kullanılan donanım teknolojileri 15-20 yıl öncesine ait Androidler cihazlarda günümüzün en yeni nesil teknolojileri kullanılmakta
İşletme cihaz kullanımını sona erdirdiği zaman kasa başına her kapanışa 425 TL kapanış + 600 TL ekü ödeme yapmak zorunda. Kapanışını yaptırdığı mali hafıza veya ekülerini en az 5 yıl muhafaza etmek zorunda. İşletme cihazın kullanımını sona erdirdiği zaman kapanışı yetkili firmaya uzaktan ücretisz yaptırabiliyor. Mali verileri muhafaza etme sorumluluğu İşletici Kuruluşte ve ücretsiz.

 

yazarkasa
Optimized by Optimole
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.